E 501 Kaliumcarbonat (Potaske)
Kaliumhydrogencarbonat

Beskrivelse

Kaliumsalte af kulsyre (se kuldioxid E 290). Forekommer naturligt i planteaske, hvoraf de kan fremstilles (se også det foregående stof E 500).

Må bruges i

Kaliumcarbonater må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Må også bruges som hævemiddel i vegetabilske økologiske varer og i overgangskost.

Funktion

Potaske anvendes i husholdningen som hævemiddel ved fremstillingen af blandt andet brune kager. Uden potaske ingen brune kager som de kendes i dag. I øvrigt anvendes kaliumcarbonaterne som base til at neutralisere syre.

Sundhedsmæssige forhold

Der er eksempler på, at børn har fået spiserøret ætset efter i et ubevogtet øjeblik at have drukket en opslæmning af potaske. Den var blandet med vand, lige inden den skulle hældes i dejen. Når man arbejder med det rene stof, skal man altså passe på ikke at spise/drikke det. Når først kaliumcarbonaterne er kommet i maden, er de så fortyndede og neutraliserede, at det ikke er noget problem. I de bagte brune kager er stoffet »forsvundet« (dog er kalium tilbage). ADI er ikke begrænset.