E 500 Natriumcarbonat (Soda)
Natriumhydrogencarbonat (Natron, Tvekulsurt natron)
Natriumsesquicarbonat

Beskrivelse

Natriumsalte af kulsyre (se kuldioxid E 290). Soda findes som naturligt forekommende mineral, men stofferne fremstilles ud fra natriumchlorid (kogsalt) og kuldioxid. Stofferne er baser. Se også næste stof E 501. Det tredje stof i gruppen kan betragtes som en blanding af de to andre (sesqui betyder halvanden).

Må bruges i

Natriumcarbonaterne må bruges uden mængdemæssig begrænsning i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer. Må også bruges som hævemiddel i vegetabilske økologiske varer og i overgangskost.

Funktion

Som baser bruges stofferne som surhedsregulerende midler. Natriumhydrogencarbonat (natron) indgår i de fleste bagepulvere. Ved bagningen frigives der luft (kuldioxid E 290), der hæver dejen.

Sundhedsmæssige forhold

Rent natriumcarbonat kendes i husholdningen som soda. Det er ætsende, så det skal man holde sig fra at spise rent. Men anvendt i maden er det neutraliseret og så fortyndet, at der ikke er nogen sundhedsmæssige problemer. ADI er ikke begrænset. Natriumhydrogencarbonat, kaldet natron, spises af nogle i skefuldevis for at neutralisere for meget mavesyre (man kan dog i dag få bedre midler på apoteket), og anvendt i maden er det helt harmløst. ADI er ikke begrænset.